Monday, November 8, 2010

Laskar Cinta


Rimba sempadan Thai-Myanmar mungkin seindah Kashmir, ibarat syurga yang tersembunyi, 'Kaw thoo lei'. Namun, syurga ini tidak pernah damai. Sengketa telah sekian lama menodai keamananya. Kaum karen terpaksa menjadi perlarian di bumi sendiri dan mereka sentiasa mendambakan kembali tanah air mereka.

Nadile, seorang gadis Malaysia yang patah hati kerana putus tunang telah membawa diri ke sempadan Tahi-Myanmar dan menjadi sukerelawan di sebuah kem pelarian kaum karen. Dia mengharapkan dapat menemui ketenangan, namun yang terzahir indah khabar dari rupa. Kerana pertelagahan dan dendam, Nadine menjadi mangsa culik kumpulan pengedar dadah.

Kim, seorang remaja kaum Karen yang tidak percayakan perang dapat menyelesaikan masalah. Dia berhasrat membantu kaumnya dengan cara lain, dan bercita-cita berhijrah ke Amerika melalui program penempatan semula pelarian. Namun, apabila permohonannya gagal, dia memberontak. Kim akhirnya menyertai rakan-rakannya menyertai kumpulan perjuang gerilla.

Setelah seorang rakan mereka dibunuh dengan kejam di hadapan mata, akhirnya mereka sedar identiti sebenar pejuang gerilla yang kim, dan rakan-rakannya sertai.
Bagai serigala berbulu kambing, atas nama perjuangan mereka mengangkat senjata!.

Harga buku : Rm 14 (semenanjung) Rm 16 ( Sabah/Sarawak)

No comments:

Post a Comment

Pilihan Pembaca

Vote Jangan Tak Vote